HTML

Konzervnyitó

Egy fiata

Kategóriák

Címkék

Végjáték

2014.07.19. 17:21 zsoltszekeres

„Szabadság, egyenlőség, hazafiasság”- hirdeti a ma (sokadszor) megújuló, a múlttal leszámoló Magyar Szocialista Párt. Kár, hogy ezek csak üres szavak, mögötte pedig nem valódi baloldaliság, hanem egy kétségbeesett próbálkozás van, ami nagy valószínűséggel csak még kínosabbá teszi a megsemmisülés felé vezető utat az egykori kormánypártnak.

Röviden úgy lehetne összegezni az MSZP új szentháromságának igaztalanságát, hogy nem lehet letéteményese a szabadságnak, garantálója az egyenlőségnek és zászlóvivője a hazafiságnak az, aki Pásztor Albertet támogatja.

A baloldali gondolat Magyarországon nagyobb teret kíván magának, mint valaha. Tény, hogy elhangoznak fontos és elgondolkodtató kijelentések ma az MSZP kongresszusán, de az új elnök / elnökség a párt kínos öröksége miatt nem képes véghezvinni saját maga, pláne nem az ország felemelését.

Nem tud szabadságot hozni az, aki diktatúra örököse. Talán elcsépeltnek hangozhat a kijelentés, de tény: a Magyar Szocialista Párt a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutóda, és mint ilyen, felelősséggel tartozik annak tetteiért. Mára talán már eltűnni látszanak a dinoszauruszok a szocialista párt körül, de most már késő van a fiatalításhoz.

Szavak szintjén az MSZP támogatja például az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát, de ennek súlya elenyésző: a Fidesz ellenállása miatt ezeket talán soha nem ismerhetjük meg. Az MSZP kormányzása idején nem volt képes ésszerű és fenntartható alternatívát nyújtani Magyarország legkiszolgáltatottabbjainak, nem tudott gátat szabni azoknak a káros folyamatoknak, amik ma nyomorban tartanak milliókat Magyarországon.

Az MSZP neve Magyarországon ma sokaknak egyet jelent továbbá a 2006-os rendőri brutalitással, a hazugságok támogatásával és piedesztálra emelésével. Az én generációmnak az őszödi beszéd is egy meghatározó politikai tapasztalat lehet – nem véletlen, hogy az MSZP szavazói között alig akadnak fiatalok.

A múlt titkaival elszámolni képtelen, az elesetteken effektíve nem segítő, a hazugokat életben tartó párt hiteltelen, mikor szabadságot hirdet.

Ugyanígy az egyenlőség sem hiteles az MSZP-től. Az emberi egyenlőség elve baloldali alapgondolat. Az egyenlőség többet jelent a formálisan egyenlő jogoknál: a körülményeik, származásuk, családi helyzetük miatt hátránnyal indulók segítése, támogatása, az élet bármilyen területtől az átlagtól elütők védelme, számukra garanciák nyújtása elengedhetetlen alkotóeleme az egyenlőségnek. Az MSZP komolyan úgy gondolja, hogy hitelesen tudja támogatni az egyenlőséget az, akinek kormányzása alatt, részben amiatt felnőtt egy új radikális jobboldali generáció? Hitelesen tudja támogatni az egyenlőséget az, akinek kormányzása alatt nem növekedtek számottevően a felzárkóztatási eredmények a leghátrányosabb térségekben?

Az MSZP szavak szintjén persze támogatja az egyenlőséget, és voltak azt előmozdító intézkedései (pl. bejegyzett élettársi kapcsolat), de a nagy képet nézve elmondható, hogy az MSZP soha nem volt az egyenlőség bajnoka, annak elhozója pedig nem lehet.

A hazafiság pedig egyszerűen nem illik a képbe. Azért nem, mert későn jött. Még ha el is hisszük, hogy az MSZP meghaladta 2004-es szintjét ebben a kérdésben, akkor is nagy erőfeszítések árán lehetne csak a szocialista image részévé tenni a hazafiságot. Tény, hogy hiányzik az MSZP-ből az a fajta nemzettudat, ami ma sokaknak szimpatikus Magyarországon, de nem látni, mit tudna tenni a párt annak érdekében, hogy őket meggyőzze arról, hogy neki is fontos a nemzet.

Talán valahol mindegy is, hogy az MSZP milyen új szlogenek mögé bújik. Mesterházy bukásával bukott a párt is, és egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy valaha is vissza tud térni (mostani) szocialista politikus a parlamenti patkó bársonyszékeibe. Az önmagát a korrupciós botrányaival és hozzá nem értésével a katasztrófába kormányzó MSZP 2010-ben történelmi vereséget szenvedett, bénázásával és változatlan becstelenségével pedig nem tudott érdemi változást elérni 2014-ben sem. A májusi alig 10%-os eredmény, a harmadik hely a jobbik mögött pedig mindennél tisztábban mutatja, hogy a Magyar Szocialista Párt megszűnt jelentős tényező lenni a magyar politikában.

Mik az esélyei a magyar baloldalnak az MSZP nélkül? Milyen pártok jöhetnek egyáltalán számításba egy önmagát progresszív, baloldali embernek valló választópolgár számára? Ezekkel a kérdésekkel a következő bejegyzésekben fogok foglalkozni. 

ez volt a hetedik bejegyzés I zsoltszekeres.91@gmail.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervnyitoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr666524569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása